×

Yaşam Koçu Ne Demek?

Yaşam Koçu Ne Demek?

Yaşam koçluğu, danışan kişinin potansiyelinin en üst limitlerine çıkmasını ve yaşam hedeflerine ulaşmasını sağlayan profesyonel bir rehberlik sistemidir. Yaşam koçluğu çalışmaları kapsamında kişisel gelişim ve kariyer planları üzerinde durulur.

Yaşam koçu, gerekli eğitimleri tamamlamış, alanında uzman kişidir. Danışanıyla bire bir ilgilenerek kişinin kendi potansiyelini keşfetmesi, geliştirmesi, kişisel hedeflerini tanımlaması üzerine doğru soruları sorar ve danışanı harekete geçirmek için uygun stratejiler geliştirir.

Yaşam Koçu Olma Şartları Nelerdir?

Yaşam Koçluğu Eğitim programlarına; yaşam koçluğuna ilgi duyan ve kendini bu alanda geliştirmek isteyen herkes başvurabilir. Her eğitim seviyesindeki insanlar, yaşam koçluğu programlarına başvurabilir. Sen de yaşam koçu nasıl olunur diye merak ediyorsan öncelikle bu programlara katılıp, eğitimini tamamlayabilirsin.

Yaşam Koçu Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Yaşam koçluğu, yaşam koçu ve danışan arasındaki yaratıcı ortaklıktır. Bu ortaklıkta, yaşam koçunun görevlerinin bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Danışanın, istediği hedeflere ulaşabilmesi için hayat tarzına uygun bir bakış açısı geliştirmesini sağlamak,
  • Danışanı, kendi potansiyelini keşfetmesi ve geliştirmesi için motive etmek,
  • Danışanın hedeflerine, karakterine ve bakış açısına uygun eylem planları ve stratejiler geliştirmek,
  • Danışanın sorumluluk almasını sağlamak için bakış açısını geliştirmek,
  • Doğru sorularla danışanın ihtiyaç duyduğu cevaba ulaşmasını sağlamak,
  • Etkili, dengeli ve başarılı bir yaşam sürmesi için danışanın; doğru karar alma ve seçim yapma yetilerini geliştirmesini sağlamak gibi unsurlar yaşam koçu ne yapar sorusu için de önemli yanıtları içerir.

Yaşam Koçu Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Yaşam koçu olmak için onaylı özel eğitim kurumları ve bazı üniversiteler tarafından düzenlen yaşam koçu eğitimi programlarına katılmanız gerekir. Her kurumun, eğitim içerisinde yer verdiği ders başlıkları ve eğitim süreleri farklı olsa da her birinin amacı, alanında uzman ve nitelikli yaşam koçu yetiştirmektir. Eğitim programlarında yer alan derslerin başlıkları farklıdır, ancak değinilen konular genel olarak aynıdır. Eğitimlerde ders başlıkları şunlardır: Koçluğun Tarihi ve felsefesi, Benzer Disiplinler ile İlgisi, Koçluk Becerileri, Etkili İletişim, Sürdürülebilir Motivasyon ve NLP (Neuro Linguistic Programming, Zihin Dili Programlama).

Yaşam Koçu Çalışma Alanları

Yaşam koçu olarak farklı ortamlar ve alanlarda çalışarak bireylerin kişisel ve aynı zamanda profesyonel hedeflerine ulaşması için destek verebilirsin. Çalışabileceğin yerlerin başında pek çok kurumsal şirket bulunur. Özellikle insan kaynakları departmanı içerisinde görev alarak çalışanların gelişim ve motivasyonuna katkı verebilirsin. Özellikle kariyer gelişimi ile stres yönetimi bakımından destek programları hazırlayıp çalışanların performans artışına yardımcı olabilirsin. Bunun dışında bazı kurumlar çalışan destek programları kapsamında Karüyer.net platformu üzerinden pek çok yaşam koçu iş ilanları verir. Bu ilanlar sayesinde de yeni bir kariyer oluşturman mümkün olabilir.

Sağlık ya da welness  merkezlerinde bu pozisyon için ihtiyaç duyulabilir. Spa ve welness merkezlerinde müşterilerin refahını artırmaya yönelik çalışmalar yaparken aynı zamanda kişisel gelişim ve yaşam dengesi gibi konularda çalışmalar sunabilirsin. Fitness ya da sağlık kulüplerinde verilen iş ilanlarını inceleyerek kişilerin sağlıklı yaşam hedeflerine ulaşmakta bireysel koçluk yapabilirsin.Bu merkezlerin verdiği nefes ve yaşam koçu iş ilanları ilgini çekebilir.

Giderek popülerleşen bir meslek olması nedeniyle günümüzde pek çok üniversite ve kolejlerde yaşam koçu istihdam edilir. Öğrencilerin akademik ve kariyer hedefleri için bu meslek oldukça önem taşır. Kariyer danışmanlığı yapabileceğin pek çok özel okulda da iş bulabilirsin. Eğitim kurumlarının verdiği eğitim koçu iş ilanları kariyerini oluşturmakta sana farklı kapılar aralayabilir.

Yaşam koçu istihdam eden sivil toplum kuruluşları ve dernekler de bulunur. Özellikle dezavantajlı gruplara yönelik çalışmalar yapılan kuruluşlarda aynı zamanda gönüllü ya da profesyonel olarak çeşitli projelerde de yer alabilirsin.

Kariyer.net üzerinden inceleyebileceğin psikolojik danışman iş ilanları içinde hastane ve rehabilitasyon merkezleri de bulunur. Buralarda görev alarak kronik hastalıklar ve bağımlılık konularında hasta ve ailelere destek olabilirsin. Madde bağımlılığı ya da farklı bağımlılıklardan kurtulmak isteyen kişiler için vereceğin hizmetler anlamında rehabilitasyon ve bağımlılık merkezleri de senin için iş konusunda önemli fırsatlar sunabilir. Bu hizmetler aynı zamanda yaşam koçu ne işe yarar sorusu için de yanıt teşkil edebilir.

Pek çok yaşam koçu iş ve kariyer danışmanlığı hizmeti de verir. Ayrıca aile ve çiftlerin ilişkilerini güçlendirme ve sorunlarını çözme bakımından danışmanlık merkezlerinde görev alabilirsin. Kamu ve yerel yönetimlerde gençlik hizmetleri ya da aile destek programlarında çalıştırılmak üzere de ilanlar verilir. Bu ilanlara başvurarak sen de kendi kariyerin için önemli bir adım atabilirsin. Yaşam koçu nerede çalışır diye merak etmen halinde bahsettiğimiz kurumlar veya çalışma yöntemleri sana fikir verebilir.

Yaşam Koçu Çalışma Koşulları

Yaşam koçu çalışma koşulları görev aldığın kuruma göre değişebileceği gibi bağımsız çalışman halinde de farklılık gösterebilir. Profesyonel şekilde bir kurumda çalıştığında çoğu zaman hizmet verdiğin kişilerin programlarına uyum sağlaman gerekebilir. Bu da esnek çalışma saatleri anlamına gelebilir. Kimi zaman sabahın çok erken saatlerinde görüşmeler yapabileceğin gibi, bazı günler gece geç saatlere kadar hizmet sunabilirsin. Söz konusu esneklik nedeniyle hem kendi programını oluşturabilir ama aynı zamanda da müşterilerin ihtiyaçlarına göre hem yoğun hem de düzensiz çalışma saatleri içerisinde görev yapabilirsin.

Yaşam koçu mesleğinde çok farklı çalışma koşulları mevcuttur ve bunların başında ofis ortamı ya da hizmet verdiğin kişilerin evlerinde yapacağı görüşmeler gelir. Dış mekanlarda yahut sanal platformlarda da hizmet sunabilirsin. Özellikle video konferans ve telefon görüşmeleri sıklıkla tercih edilir. Geniş bir müşteri kitlesine ulaşmak anlamında bu çeşitlilikten faydalanabilirsin. Ancak değişen çalışma koşullarına adapte olabilmen de son derece önemlidir

Özveri gerektiren bir meslek olduğu için yaşam koçu olduğunda kişisel ve profesyonel anlamda adanmışlık gerektiğini unutmamalısın. Danışanlarının hayatında anlamlı değişiklik yapmalarına yardımcı olmak için kendini sürekli geliştirmen ve yeni beceriler kazanman oldukça değerlidir. Ayrıca bazı sertifikasyon programlarına katılmak ya da eğitimlere iştirak etmek de bu meslek için güncel kalmak anlamında önemlidir.

Hizmet verdiğin kişilerin kişisel ya da profesyonel problemleri ile çok yakından ilgilenmen gerektiği için zaman zaman duygusal açıdan zorluk yaşayabilirsin. Duygusal dayanıklılığın ne kadar yüksek olursa bu meslekte daha başarılı olabilirsin. Özellikle danışanlarına karşı empatik yaklaşım içinde olman önemlidir. Kurumlarda görev alan yaşam koçu maaşları ile bağımsız çalışan kişilerin kazandıkları ücretler birbirinden farklıdır. Ayrıca ücretler her kurum için de çok farklı olabilir. Bu konuda iş başvurusu yaparken kendi beklentilerine uygun olanları tercih edebilirsin.

Serbest meslek sahibi olan yaşam koçlarından  biri olmak istersen kendi müşterilerini bulmalısın. Bu konuda hem pazarlama hem de finansal yönetim anlamında sorumluluklar edinebilirsin. Kendi işini yönetmen halinde çok daha özgür olabilir, çalışma saatlerini, koşullarını tamamen kendi hedeflerine göre oluşturabilişin.